Handel inom EU

EU är ett internationellt samarbete mellan 27 länder i Europa. EU grundades efter andra världskriget då det bestämdes att länderna måste kunna samarbeta om saker och ting. Från början var endast sex av Europas länder medlemmar, men sedan 1993, när EU på riktigt blev EU har alltfler anslutit sig till unionen och idag hr flera länder ansökt för att bli en del av gemenskapen.

Att handla inom EU
När man handlar något i ett annat EU-land betalar man samma moms som invånarna i det landet. Man har även samma konsumenträttigheter. För att få reda på information om moms, konsumenträttigheter och så vidare i något av länderna i EU kan man läsa i Konsument Europas guide ”Handla i Europa”. Konsument Europa kan även hjälpa till med rådgivning ifall det uppstått några problem eller frågor vid handel i annat EU-land.

Det är fritt att ta med sig nästan vilka varor som helst från andra länder inom EU in i Sverige. Det går även bra att handla inom EU via Internet, då med svensk moms om företaget i fråga säljer till Sverige för mer än 320 000 kronor per år. I annat fall gäller den moms som finns i det land där företaget är etablerat. Momsen betalas direkt till företaget i samband med köpet.